Valentí Miserachs – da Camera & da Chiesa  és un CD que conté l’obra per a orgue i orquestra de Mons. Valentí Miserachs (n.1943), i d’altres obres de música de cambra instrumental i vocal. Hi participen: la CAMERATA MISERACHS (ensemble promoguda per l’extraordinari violinista JOEL BARDOLET), de la qual forma part el també violinista GABRIEL COLL (Promoció 1985), l’organista VICENÇ PRUNÉS (Promoció 1971), la soprano ULRIKE HALLER, el baríton TONI MARSOL i la direcció parcial de DANIEL MESTRE (Promoció 1983)
El tècnic cerverí MANEL PEDRÓS l’ha enregistrat a Vic, Granollers i Cervera, donant fe de les potents possibilitats del país, fora del Cap-i-Casal. La part solista correspon a l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers (Hugo Mayer, 2007) i l’acompanyament del baríton, a l’orgue del convent de Sant Agustí de Cervera (Francesco Tepatti, 1895))
El compositor, organista i professor del Conservatori Superior de Lyon, GABRIEL MARGHIERI prologa el llibret del CD, on expressa l’admiració vers la solidesa compositiva de Mons. Miserachs, la traça per a desenvolupar esplendorosament elements petits i simples, i la fidelitat absoluta al llenguatge propi -aliè a sistemes establerts com a “contemporanis”- llenguatge que el fa hereu directe de la gran tradició secular dels Mestres de Capella compositors dins l’església europea. També mostra unes encertades referències estilístiques que avalen la polifacètica musicalitat de l’autor.
Els principals al·licients del CD són d’una banda la vindicació del nostre valuós patrimoni musical (en un país on sovint els músics són homenatjats pòstumament més que no pas festejats en vida) i de l’altra el tractament de l’orgue com a instrument cambrístic al mateix pla de l’orquestra, en diàleg fluid, colorista, íntim o brillant, però sempre còmplice empàtic de les cordes, tot evitant la dicotomia bicolor Solo-Tutti.
Gràcies a l’acurada edició de FICTA amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles i de la Fundació Pro Música Sacra Granollers, aquest excel·lent repertori resta a l’abast de tothom, per a fruir d’una música sincera, fresca i sense complexos, tal com raja. I raja d’una deu molt nostra, del brollador d’una inspiració que s’identifica tot seguit amb el que ens mou i ens commou per osmosi: és música d’ànima i arrel catalana.
Enllaç a l’editorial:https://www.ficta.cat/ca/cd/360-valenti-miserachs-da-camera-da-chiesa-cd-3616409139004.html
Enllaç Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCd5S-yF-